Blog Detail

Yin yoga en de 5 elementen

Susan Boss 13/09/2021 0 comments 0

De seizoenen hebben grote invloed op onze energie, maar door al onze comfort zijn we ons daar minder bewust van. Door mee te bewegen met de seizoenen kun je jezelf juist krachtiger voelen. Als we meebewegen met de seizoenen, meegaan met de natuur (ook onze natuur), dichtbij ons zelf blijven, hebben we daar veel voordeel van.

De wekelijkse yin yoga lessen geef ik daarom vanuit de energie van de seizoenen. Meebewegen met de energie van dat moment. Ook staat ieder seizoen een houding centraal, kracht van herhaling. Ook andere tips geef ik mee die passen bij het seizoen. Zoals voedingstips of dingen die je kunt doen om meer in balans te komen.

Yin energie gaat over overgave, omarmen, zijn en je aandacht naar binnen richten. Door je over te geven aan het ritme van dit seizoen kun jij je lichaam meer energie en kracht geven en zelfs je weerstand verbeteren.

Actie en doen is yang energie. Dat is ook de energie die je in de zomer volop overneemt en kan stromen in je leven. Maar net als de seizoenen kunnen wij ook niet het hele jaar ‘aan’ staan en alleen maar gericht zijn op actie en doelen halen. Te veel yang energie brandt je op, waardoor je jezelf uitput of een burn-out krijgt.

Meebewegen met de energie van het seizoen geeft je juist energie en kracht. Dit doe je door simpelweg meer yin energie toe te laten. Iets meer je aandacht naar binnen richten en zijn in plaats van doen in overgave en zachtheid. Maak tijd voor selfcare en ontspanning. Door voldoende balans tussen ontspanning en inspanning kun je juist meer gedaan krijgen.

De 5 elementen (aarde, metaal, water, hout, vuur) theorie is een concept dat ontwikkeld is door middel van observatie van de natuur. De natuur beweegt in een cyclisch proces, dat zien we terug in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen. Lente staat voor ontkiemen, groei in de zomer, oogsten in de nazomer, loslaten in de herfst, rust en kracht opbouwen in de winter.

Elk element is verbonden met een bepaald seizoen, orgaan, kleur, emotie. De elementen hebben een dynamische relatie met elkaar.

Het begint allemaal met voeden (aarde), met het opruimen van wat energie kost (metaal), en bezinning, dus het ontdekken van wat jij nou eigenlijk wilt (water). Daarna komt pas actie. De uitvoering daarvan (hout) en het genieten van wat je hebt bereikt (vuur).

We hebben alle 5 elementen in ons. Soms kan een element wat uit balans raken en kan er een ziekte ontstaan als dit te lang duurt. Yoga kan helpen om je elementen te zuiveren en de balans te herstellen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Yin yoga? Maak een afspraak voor een proefles! Je kunt ook een online les aanvragen die je thuis kunt doen.

Liefs Susan