Blog Detail

Yoga nidra

Susan Boss 20/04/2021 0 comments 0

In mijn wekelijkse routine doe ik aan yoga nidra.

Ik vind het heerlijk om een yoga nidra te doen halverwege de dag. Even mijn batterij opladen, ontspannen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau, mijn zintuigen rust geven, nieuwe energie en volledig in verbinding zijn met mezelf.

Korte pauzes en bewust wat anders doen halverwege de dag zoals 5 minuten even helemaal niets en staren naar de wolken met een kop thee in de hand is wat makkelijker in te plannen dan elke dag minimaal een half uur yoga nidra.

Op iedere woensdag heb ik standaard in mijn agenda een yoga nidra staan zodat ik niet maar door ga de hele dag. Het is zo gemakkelijk om de hele dag ‘aan’ te staan en vol gas te geven. Uiteindelijk werkt dat niet voor mij. Op andere dagen ben ik me bewust van hoe ik me voel door ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds even ‘in te checken’ bij mezelf en kan ik waar nodig een yoga nidra inplannen. Aan het eind van de dag als ik in bed lig, doe ik ook regelmatig een yoga nidra. Vooral als ik wat meer in mijn hoofd zit.

Wat is eigenlijk yoga nidra?

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’. Het is een techniek waarin je leert bewust te ontspannen. Yoga nidra is een bewustzijnsstaat, tussen slaap en wakker in. Het is volledige ontspanning van het lichaam, terwijl de geest wakker blijft.

Terwijl het wellicht lijkt alsof er niet heel veel gebeurd op het moment zelf, werk je op verschillende niveau’s. En daarbij ook op verschillende niveau’s van spanningen:

  • Spierspanningen
  • Emotionele spanningen
  • Mentale spanningen

Yoga nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

Iedereen weet wel dat het belangrijk is om de juiste balans te creëren in je leven tussen inspanning en ontspanning. Ontspanning is zeer noodzakelijk omdat alleen bij ontspanning het lichaam geneest, herstelt en groeit. De meeste mensen ‘ontspannen’ door activiteiten zoals naar muziek luisteren, tv kijken, wandelen of lezen, etc. Dit is geen volledige ontspanning, maar meer een afleiding. Juiste ontspanning is wanneer het lichaam, de geest en de vijf zintuigen rusten.

Yoga Nidra begint met ontspanning, maar gaat veel verder. In Yoga Nidra is ontspanning van lichaam, geest en zintuigen erg belangrijk, maar dat is niet het uiteindelijke doel. In Yoga Nidra is het bewustzijn actief en in een observerende staat. Ook al komen de hersenen in een diepe staat van ontspanning, je observeert het lichaam, de geest en de zintuigen.

Hoe fijn zou het zijn om al die spanningen los te laten? En weer op te laden en nieuwe energie te ervaren en dat met een half uur yoga nidra. Klinkt goed toch?

Ben jij nieuwsgierig en wil jij een yoga nidra ontvangen van mij? Stuur mij dan een mail info@circleofbalance.nu. Dan stuur ik je een link en kan je binnenkort in je eigen omgeving kennis maken met yoga nidra.

Liefs Susan ♥