Blog Detail

Balans

Susan Boss 05/11/2020 0 comments 0

 

Er is een tijd om te werken en doelen te halen en er is een tijd om uit te rusten en tot jezelf te komen. Als die twee in evenwicht zijn ben je in balans. Ben je dan altijd 100% in balans? Nee, en ook dat is helemaal ok!

De juiste balans vinden is voor velen belangrijk in het dagelijks leven. De juiste balans in ontspanning en inspanning. Privé en zakelijk. We leven in een maatschappij waar er veel gebeurt. We staan veel ‘aan’. We schrijven zelf (of typen tegenwoordig online 😊) onze agenda vol. We werken hard, willen graag succes, gewaardeerd worden, gezien worden, een goede gezondheid, sporten, een fijn sociaal leven (zonder al te veel moeilijkheden) en happy zijn.

We laten veel druk op onze schouders leggen en gebruiken veel van onze yang kant. Yin (ontspannen) zijn kennen we bijna niet meer, echt in contact zijn met jezelf of met anderen is bijna vreemd aan het worden. Relax! Waarom? Om spanning los te laten in ons lichaam. Om ruimte te creëren in ons lichaam, waardoor er ook weer ruimte ontstaat in ons hoofd en ruimte voor groei en ontwikkeling. Ruimte voor yang.

Er is niet 1 weg om de juiste balans te vinden en te behouden! Bewustwording is een belangrijke stap. Inzicht in je gedrag, patronen en overtuigingen kan heel veel voordeel opleveren. Maar zonder actie (handeling) kom je niet tot groei en ontwikkeling en tot transformatie.

YIN/YANG

Één van de bekendste Chinese symbolen is het yin/yang teken. Complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Balans en harmonie. Evenwicht.

Het yin/yang teken bestaat uit 5 Elementen:
1. Yin -> vrouwelijke energie, passief, maan, stilte, koud, water, ontspanning, geven (ten koste van het zelf), verzorging, grenzeloosheid.
2. Yang -> mannelijke energie, actief, zon, beweging, warm, vuur, inspanning, controle, beheersing, geen rekening houden met anderen.
3. Yin in yang
4. Yang in yin
5. Cirkel met S-lijn -> die staat voor dynamisch en beweging. De cirkel voor eenheid (Tao). Don’t reject, accept. Flow. (Tao Te Ching).

Een voortdurende wisselwerking van beide krachten. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, donker en licht.. Ze staan niet los van elkaar en kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze vullen elkaar aan. Het ene is niet beter dan het ander.

In balans zijn is geen statisch vast moment. Iemand die in balans is, is in staat zich onder alle omstandigheden aan veranderingen aan te passen. Leven is bewegen. Meestromen, zonder te forceren. Het leven is continu in beweging. Niets is blijvend. Elke situatie veranderd. Hoe uitzichtloos het soms lijkt in moeilijke tijden, is ook die situatie niet blijvend. Loslaten, vertrouwen en vol liefde voor jezelf en voor andere leven zijn belangrijke sleutels hierbij!

Zowel yin als yang energie hebben we nodig voor een juiste balans. Leef bewust om te voelen wat jij nodig hebt in ieder moment, iedere dag. Vertraag zodat je bewust wordt van jouw signalen.

Het gaat niet om veranderen van hoe je nu bent, maar om het ontspannen in hoe je nu bent. Zonder weerstand ruimte bieden aan de realiteit. Zo zal er steeds meer ontspanning in je leven komen en kan je levensenergie weer gaan stromen.

Leave your thought